Innovatiedag: De Digitaal gestuurde woning. Efficiënt energiegebruik met digitale meter

Onze energiemarkt staat op dit ogenblik erg onder druk. Denk hierbij aan de heisa die er ontstaan is rond de digitale meter, de fel stijgende energieprijzen en de nieuwe milieunormen die de overheid noodgedwongen moet opleggen.In dit kader organiseerde we op 23 november een themadag in het kader van de energietransitie.

 

Van uit ons innovatie en competentiecentrum willen we ons mee inzetten om deze veranderingen op de energiemarkt beter te duiden naar onze leerlingen, naar installateurs, studiebureaus  en particulieren die begaan zijn met deze materie. We vonden meerdere gespecialiseerde bedrijven en instanties bereid om deze innovatie dag op een professionele wijze vorm te geven.

De toekomst van de energietransitie

In de eerste sessie schetste professor Dr. Ir. Johan Diessen die verbonden is aan de KU-Leuven en Energyville ons de toekomst van de energietransitie. Hierin werd op een verhelderende maar ook confronterende manier uit de doeken gedaan welke wijzigingen er de komende jaren op ons af gaan komen. In de daar op volgende demo’s werd er getracht om een antwoord te geven op deze problemen.

Efficiënt omgaan de digitale meter

In de volgende sessie schetste onze energieleverancier Fluvius de mogelijkheden om op een efficiënte manier om te gaan met de digitale meter. De wijze waarop onze elektriciteit gaat aangerekend worden zal de komende jaren wijzigen waardoor het noodzakelijk wordt om ons energieverbruik aan te passen en te automatiseren.

Efficiënt inzetten van zonnepanelen

Het bedrijf Intellisol dat gespecialiseerd is in moderne energietoepassingen gaf tekst en uitleg over het efficiënt inzetten van zonnepanelen rekening houdend met de toekomstige energietarieven. Deze demo werd ondersteund door een project van twee studenten van hogeschool PXL met reële metingen van installaties met digitale meter. Zij maakte een visuele simulatie van de mogelijkheden om met een batterij het piekvermogen te beperken en de opgewekte zonne-energie efficiënter te gebruiken.
Efficiënt inzetten van warmtepompen

De warmtepomp is ongetwijfeld de verwarmingsbron van de toekomst. Daarom gaf het bedrijf Viessmann dat gespecialiseerd is in warmtetechnologie de mogelijkheden die er zijn om een warmtepomp zo efficiënt en energiezuinig mogelijk in te zetten. Zij bieden hiervoor een oplossing door het inzetten van slimme sturingen.

Mogelijk gelijkstroomnet

Uit ons stopcontact komt wisselstroom (AC) terwijl de meeste van onze elektronisch toestellen (GSM, TV, elektrische auto, …) op gelijkstroom (DC) werken. Daarom toonde de mensen van hogeschool UCLL aan dat het in de toekomst mogelijk is om het hele elektriciteitsnet om te vormen naar een gelijkstroomnet. We zagen dat dit technisch perfect kan maar dat het nog een hele tijd zal duren vooraleer de energieleveranciers en de fabrikanten deze omschakeling kunnen maken. Wees gerust. Uw stopcontact hoeft voorlopig nog niet uit de muur.

Programma voor leerlingen en voor externen

In de namiddag werden deze demo’s georganiseerd voor een tachtig tal leerlingen van onze eindjaren die een opleiding rond elektriciteit of verwarming volgen.

In de avond vonden een kleine honderd geïnteresseerde bedrijven en particulieren de weg naar ons innovatie en competentiecentrum voor deze verhelderende uiteenzetting. Uit de afgenomen evaluatie bleek een erg grote tevredenheid van de aanwezigen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.